Najnoviji članci na blogu

Stigao je WordPress 5.5

Ukoliko vam se sajt nalazi na WordPress platformi, sigurno ste jedan od miliona korisnika koji je jutros dobio obaveštenje da može platformu svog CMS-a da nadogradi na novu verziju - WordPress 5.5 je stigao!

Objavljeno: Avg 12, 2020
Stigao je WordPress 5.5
WordPress, najpopularniji svetski CMS (Content Management System) ove godine obeležio je 17. godišnjicu i danas predstavio najnoviju verziju WordPress 5.5 Eckstine.

Verzija nosi ime čuvenog džez pevača Bilija Ekstina, poznatog po svom skoro operskom bas-bariton glasu i drugo veliko izdanje ove godine uključuje 307 ispravki programskih grešaka i 157 poboljšanja.

Wordpress 5.5 donosi brzinu web stranicama

Kada je u pitanju optimizacija sajta za pretraživače (SEO) i optimizacija slika, od verzije 5.5 WordPress podržava ''lenjo učitavanje'' slika (eng. lazy loading), što praktično znači da se slike učitavaju asinhrono, ili ukoliko posetilac internet stranice ne spušta ekran u donji deo stranice, slike u tom delu neće se učitavati.
Na ovaj način, ubrzava se internet stranica, štedi novac i smanjuje korišćenje baterija mobilnih uređaja.

XML Sitemap kao deo WordPress-a

Od ove najnovije verzije, više nije potrebno da imate instaliran dodatak XML-Sitemap za WordPress, ili da ručno programirate XML mape sajta, već je ovaj dokument sastavni deo WordPress-a, što praktično znači da u trenutku objavljivanja, obaveštavate pretraživače o novom sadržaju na samom sajtu.

Automatska nadogradnja tema i dodataka

WordPress 5.5 Eckstine donosi najnovije unapređenje u vidu automatske nadogradnje dodataka (pluginova) i tema, tako da u svakom trenutku imate na sajtu najnoviju verziju svoje aplikacije.
S jedne strane, broj sigurnosnih problema će se sigurno smanjiti, s obzirom na ogroman broj vlasnika sajtova/administratora i webmastera koji nisu bili uvek ažurni sa nadogradnjama, ali sa druge strane, uključivanje automatske nadogradnje doneće glavobolje mnogima ukoliko je kvalitet WordPress tema upitan i ukoliko dođe do tehničkih problema.
Takođe, novina je da se nadogradnja može izvršiti i putem ZIP datoteke, što ranije nije bio slučaj.

Brojna poboljšanja uređivača blokova

WordPress 5.5 donosi jedanaestu objavu Gutenberg dodatka koji je i ovo puta značajno unapređen - čak 1.500 korisnih poboljšanja.

Za detaljan pregled brojnih poboljšanja i preuzimanje verzije WordPress 5.5, pozivamo vas da posetite zvaničan sajt wordpress.org/news/ i ukoliko želite da učestvujete u budućnosti u razvoju ovog CMS-a, posetite make.wordpress.org/core/

E-mail bilten *

Upišite vašu email adresu i dobijaćete najnovije informacije, savete i promocije u vaš email inbox.